OV17 - Vollenhoofse Toertocht

 

Om ook de inwoners van Vollenhove en omstreken op een verantwoorde manier op de kanalen en meren rond Vollenhove te laten schaatsen hebben wij als vereniging in 1987 een toertocht aan gemeld bij de gewestelijke toercommissie van de KNSB onder de naam “Vollenhoofse Toertocht “ en is deze ons gegund. Deze grotere schaatstocht is vernoemd naar het rustieke vissers stadje Vollenhove, met zijn historische panden en havezate, liggend aan de rand van de voormalige Zuiderzee en omgeven door een waterrijk natuur gebied.

 

De OV17 is samenstelling van de verkorte versies OV17 Noordlus en OV17 Zuidlus, deze zuidlus wordt ook wel "De moordenaarsrit" genoemd. De reden om deze verkorte versie van de OV17 uit te schrijven is, dat hij eerder verreden kan worden en dat gezinnen met jonge kinderen deze korte tocht kunnen rijden. Deze tocht kan op twee manieren gereden worden, via de zuidlus of via de Noordlus van de volledige route In beide gevallen betreft het een open route met vrij zicht naar alle kanten, met een overzichtelijke baan. Wanneer men niet meer in staat is verder te rijden kan men ten allen tijde keren om terug te rijden naar de finish/start.

 

De bijnaam van de OV17 zuidlus is ontleend aan het Moordenaars pattien ( paadje), ooit een verbindingsweg tussen 5 boerderijen die in de middeleeuwen het gehucht Westerkerken vormde en de stad Vollenhove. De tochten voeren de deelnemers over de randmeren Vollenhovermeer, Kadoelermeer en het Zwartemeer, deze meren zijn ontstaan na de drooglegging van de vroegere Zuiderzee. De tochten ronden het keileem eiland deVoorst, het zuidwestelijk gedeelte van het land van Vollenhove. Zo rijdt men langs oude zeeweringen en kliffen, over de boorden van de voormalige Zuiderzee. Men kan genieten van het natuurschoon in de natuurgebieden die deze omgeving rijk is, zoals het Vollenhovermeer met zijn uiterwaarden, “het Voorster en Kadoelerbos” aan de rand van de Noordoostpolder en het “Vogeleiland” in het Zwartemeer. Tevens kan gekozen worden als het ijs het toom de route door de prachtige haven van Vollenhove te laten gaan.